Özellikle antik Yunan, Roma ve Mısır kültürlerinde afrodizyak etkili yiyecekler ile ilgili epey bir kafa yorulmuş. Ta o dönemlerde yapılan araştırmaların sonucunda çeşitli bitki, tohum, meyve, sebze ve deniz ürünlerinin cinsel performansı arttırdığına dair verilere ulaşılmış.
Günümüzdeki afrodizyak besinler listesi ise atalarımızınkinden çok da farklı değil. Şehvetin tanrıçası Afrodit’in doğduğu istiridyeler, antik çağlardan beri afrodizyak etkisi en kuvvetli olduğu düşünülen besinlerin başında geliyor. Listenin en eski üyeleri arasında sperm sayısını artırdığına inanılan bal da var. Adem ile Havva’nın örtüsü incir, aşk ve üremeden sorumluluğu olduğuna inanıldığından afrodizyak olarak görülüyor. Bu listeden bahsederken Azteklerin “testis ağacı” olarak adlandırdığı avokadoyu da unutmamak gerek.
Antik insanların afrodizyak bitkiler ve besinlere yükledikleri anlamların içi hiç de boş değil. Zira onların hazırladığı lezzetli haz haritası, hala yol gösterici olmaya devam ediyor. Sperm kalitesi ve ereksiyonda olumlu etkilere sahip muz, zencefil ve sarımsak; aromaları ile en inatçı bedenleri bile gevşetmeyi başaran kekik, tarçın ve çikolata; vücutta uykuyu ve orgazmı kontrol eden, histamin salınımını tetikleyen kuşkonmaz; şehvetin rengine sahip nar, çilek, kırmızı biber; havyar, roka, kereviz ve vanilya… Hepsi hazza giden yolun mideden geçtiğini kanıtlayan besinler.